Τα θερμοτζελ και η επικυνδηνοτητα τους
Τα Θερμοτζελ απολαμβάνουν μεγάλη δημοτικότητα, μα αν ρωτήσει κανεις πώς λειτουργούν πραγματικά και ποιά συστατικά προκαλούν το φαινόμενο, οι περισσότεροι προμηθευτές δεν θα δωσουν ακριβείς πληροφορίες . Ως εκ τούτου, θα σας πω λίγαλόγια.
Χημικά αποτελουνται οι θερμοχρωμικές χρωστικές απο μικροκαψουλες, οι οποιες ειναι γεματες με χρώμα που προσδίδουν δότη ηλεκτρονίων και δέκτη ηλεκτρονίων . Τόσο ο δότης ( χρώμα) οσο και ο δέκτης ( ενεργοποιητής ) διασπείρονται σε ένα στερεό διαλύτη και δεν έχουν καμία επαφή μεταξύ τους . Οταν πρόκειται για αύξηση της θερμοκρασίας, το σημείο τήξης του διαλύτη φθάνει σε μια προκαθορισμένη τιμή , έτσι ώστε αυτό να υγροποιητε . Δότης και δέκτης έρχονται σε επαφη, έτσι ώστε οι μικροκάψουλες να χάσουν το χρώμα τους. Ετσι, για να μην καταληξει το τζελ εντελως αχρωμο, προστίθενται σε αυτό χρωστικές ουσιες, η οποίες στη συνέχεια οδηγουν σε μια αλλαγή του χρώματος από την ανάμειξη τους ( μικροκάψουλας + χρωστική) σε καθαρό χρώμα + χρωστική.
Αυτή η διαδικασία είναι αντιστρεψημη , δηλαδή, η θερμοκρασία πέφτει σε δότη και δέκτη, διαχωρίζονται και πάλι το ενα από το άλλο και η μικρόκάψουλα θα επιστρέψει στο αρχικό της χρώμα .
Το τελειο φαινομενο , αλλά, δυστυχώς, έχει και την κακη πλευρα του!
Τα νύχια μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου και το τζελ υποχωρει από την βαση του νυχιου . Τυπικά , το τζελ απομακρύνεται με λιμα ή τροχό , με τον πολυ υψηλο κίνδυνο να καταστρέψει τις μικροκάψουλες και έτσι βρισκόμαστε ήδη στη μέση του προβληματος.
Στις μικροκάψουλες οι περισσότερες ουσίες που χρησιμοποιούνται, προσεκτικά διατυπωμένα, δεν είναι εντελώς ακίνδυνες. Ως δωτης χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, κρυσταλλοϊώδη και κρυσταλλοϊώδη Βιολετη λακτόνη.
Αυτα ειναι συστατικά που απαγορεύονται από τον κανονισμό για τα καλλυντικά (Ε.Ε. και ΕΟΦ). Αν κοιτάξετε τους κινδύνους για την υγεία των ουσιών αυτών , μπορείτε να καταλαβετε και το
γιατί .
H331 Τοξικό σε περίπτωση εισπνοής / H318 Προκαλεί σοβαρη οφθαλμική βλάβη / H302 Επιβλαβές σε περίπτωση κατάποσης / R 40 Ύποπτο καρκινογένεσης
Άλλα συστατικά είναι επίσης αλλεργιογόνα ή ουσίες οι οποίες είναι ύποπτες για πρόκληση καρκίνου ή / και προκαλουν ενδοκρινική διαταραχή .
Ακόμη και για τους χειμηκους ειναι δυσκολο να ταυτοποιηθουν οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται.
Καλά σίγουρα, αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται οι ουσίες αυτές , ενω εξακολουθούν να απαγορεύονται από τον κανονισμο;
Πολύ απλά , από την πλευρά του κατασκευαστή δεν καλύπτονται τα εν λόγω προϊόντα απο το πλαίσιο του κανονισμου , καθώς αυτές πρεπει να “μην εφαρμόζονται στο φυσικό νύχι” οποτε το σημείο εφαρμογής θεωρειται πλέον νομικά οχι ως καλλυντικός παράγοντας , αλλά ως ενα απλο υλικο ή αντικειμένο .
Η αξιολόγηση της ασφάλειας, όπως άλλωστε ορίζεται για τα καλλυντικά προϊόντα , με τον τρόπο αυτό εξαλείφεται .
Συμπέρασμα : ένα όμορφο προιον, δημιουργεί δυστυχώς και κινδύνους για την υγεία .
ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν!
Αν δεν θέλετε να στερηθειτε τα thermogel, θα πρέπει να δώσοετε ιδιαιτερη προσοχή στην αναγκαία προστασία της εργασίας ( γάντια , προστατευτικα γυαλιά , προστατευτικες μασκες ... ) .